home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Wereld van verschil
Edukans Actieplatform
Na 1,5 week hier in Oeganda te zijn en van de cultuur te hebben geproefd, is ons een aantal grote verschillen opgevallen als het gaat om Oeg...

Wereld van verschil

Na 1,5 week hier in Oeganda te zijn en van de cultuur te hebben geproefd, is ons een aantal grote verschillen opgevallen als het gaat om Oegandezen en Nederlanders. 

Hier in Oeganda kennen ze geen tijdsdruk. Dit kwam onder andere naar voren bij de allereerste meeting op de PTC. Er was een inloop van 08:00 tot 09:00. Nederlanders zouden hier stipt 08:15 aanwezig zijn, maar de Oegandezen komen om 09:30 nog rustig binnen.

In Oeganda houden mensen van gezelligheid. Er is altijd overal muziek en de televisie staat vaak aan. Alleen is dit op een iets hoger volume dan dat wij gewend zijn. Als wij in Nederland in een restaurant zitten, staat de muziek zachtjes aan, zodat het nog mogelijk is om een gesprek te voeren. Hier in Oeganda heeft het geluid de overtoon.

In Nederland is al het fruit in supermarkten onrijp geserveerd. Bananen zijn nog groen en ananassen zijn nog hard. Hier in Oeganda komt alles vers van de boom. HEERLIJK!!! Daarnaast vinden de locals het heel gek dat wij bijna al het fruit importeren. Hadden wij maar dit klimaat om fruit zelf te verbouwen.

Oegandezen nemen de tijd. Wij Nederlanders niet. Ze vinden het maar raar dat wij zo snel eten, zo snel lopen en zo snel praten. Tijd genoeg toch?

De wc hier in Oeganda was oprecht een  uitdaging voor ons allen. Een toiletpot en toiletpapier kennen ze hier bijna niet. Gewoon een gat in de grond waarbij je je eigen wc papiertje mee neemt. Net alsof je op de camping bent. Het is een uitdaging om je rok omhoog te houden en je slippers droog te houden.

In Nederland gaan we met onze kinderen naar de speelgoedwinkel om ballen, springtouwen en poppen en ander speelgoed te kopen. In Oeganda maken ze alles zelf van verschillende materialen. Ze maken ballen van pastic en poppen van bananenbladeren

Naast het feit dat de Oegandezen enorm veel eten bij de breakfast break, eten ze ook enorme hoeveelheden bij de lunch en dinner. Wegens armoede eten ze vaak maar één maaltijd per dag. De rijst, de kip, de beef en de matoke (gekookte banaan) eten ze hier gewoon met de handen. Niks geen bestek, scheelt ook weer afwas!

De heupen van de Oegandezen zijn lekker los. Ze swingen zonder moeite van links naar recht. Wij Nederlands vinden dat lastig en schamen ons al snel om dit te doen.

Ondanks deze verschillen zijn we allemaal (Oegandezen en Nederlanders) mensen met een passie voor onderwijs en werken we hard aan een leervolle week.

Media bij bericht (4)

Reacties (4)

 • Han Keurs
  3 jaar geleden
  Mooi de verschillen beschreven. Inderdaad een wereld van verschil.

  Reactie rapporteren

 • Janet en Vincent
  3 jaar geleden
  Wat hebben jullie de verschillen mooi omschreven. Jullie hebben ons weer een stukje van de Oegandese cultuur laten zien. Heel indrukwekkend! Kijken uit naar de belevenissen van morgen. Lieve groetjes!

  Reactie rapporteren

 • Helena vd Water
  3 jaar geleden
  Fijn om van elke dag een update te krijgen! Wat zullen jullie alles als luxe ervaren bij terugkomst.. maar ook onze ratrace anders bezien..

  Reactie rapporteren

 • Dianne Soeters
  3 jaar geleden
  Prachtig beschreven! We kijken elke keer uit naar een nieuwe update om wat indrukken van jullie reis mee te krijgen. Boeiend!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen